Geschiedenis van een periode


Geweldloosheid
De geweldloosheid op veel van de Popfestivals uit die tijd kan je uitzonderlijk noemen, en weerspreekt eigenlijk bepaald vooronderstellingen die nu leven.
In de 21ste eeuw is zinloos geweld een belangrijk maatschappelijk probleem dat vaak in verband wordt gebracht met alcohol- en drugsgebruik.
In het Kralingse Bos werden tijdens het festival geen alcohol verkocht, maar wel veel drugs gebruikt, toch ontbrak geweld totaal. Dat had alles volgens mij alles te maken met de tijdgeest. Drugs versterken emoties, wordt gezegd. Het versterkt daarmee waarschijnlijk een grondstemming van vredelievendheid net zo goed als een grondstemming van gewelddadigheid.

De grondstemming van vredelievendheid en tolerantie hoorde sterk bij de hippies en flowerpowerbeweging waar met veel omhaal de waterpijp werd doorgegeven aan een ieder die aanschoof. Provo, Desperado en De Nieuwe Generatie hadden de weg hiervoor vrij gemaakt, zij provoceerden veel meer, maar ook bij hen stond geweldloosheid hoog in het vaandel.
Pacifisme en gemeenschapsgevoel daar ging het om. Het popfestival in Kralingen kan je zien als een hoogtepunt van de hippiecultuur in Nederland.
De overtuiging dat de wereld beter zou worden als iedereen drugs zou gebruiken was gemeengoed onder de hippiegemeenschap.


Kralingen 1970