Geschiedenis van een periode


Grenzen
Op de popfestivals rond 1970 zag je openlijk waar de grenzen van normen en waarden werden gelegd door de jongeren. Het is niet ondenkbaar dat daar de kiem werd gelegd voor het gedoogbeleid met betrekking tot drugs in Nederland.
Hippies waren ervan overtuigd dat drugs zouden bijdragen aan een betere wereld, als iedereen nou maar drugs zou gebruiken werden de mensen aardiger voor elkaar. Daarnaast kon je op het festival waarnemen hoe de voorgaande jaren 60 effectief waren geweest wat betreft de seksuele revolutie en het feminisme dat daar een grote rol in speelde.
Terwijl de moeders waarschijnlijk nog met geruite schorten bij de aanrecht de aardappels jasten voor de maaltijd van het gezin, deinden de wat oudere dochters met blote borsten mee met de klanken van de muziek waarin liefde en vrede werd bezongen.
Veranderingen in de jaren 60 leidden tot revolutie in het denken over seksualiteit. Vrouwen werden nu ook geaccepteerd als seksuele wezens.
Er kwamen veranderingen op het gebied van voorbehoedmiddelen, abortus en het huwelijksrecht.

Dit resulteerde in vrijgevochten gedrag op het festivalterrein, er werd naakt gezwommen en gelopen. Dit was een teken van vrijheid en geen uitdagend gedrag. Op het festivalterrein kon je teksten vinden als Doe wat je wil met de pil en Geen motje met een kapotje. Kortom iedereen voelde zich vrij en onbelemmerd om zichzelf te zijn met de nodige bescherming, en die bescherming was nog niet tegen SOA's maar tegen het ongeplande kind.

Een partij die veel aanhang had onder deze vrijgevochten jongeren was de PSP. De partijposter die veel ophef veroorzaakte, sierde veel hippiekamers en is een mooi symbool voor de sfeer van die tijd. De naakte vrouw stond voor seksuele vrijheid die hippies nastreefden.
De koe en het gras symboliseerden het verbond tussen mens en natuur, en de tekst natuurlijk de pacifistische levensvisie.