Onthulling monument HPF 70



Op 21 september 2013 vond de onthulling plaats van het monument voor het Holland Popfestival 70, ontworpen door de kunstenaar John Blaak, aan de Plaszoom in het Kralingse Bos in Rotterdam.

Na een welkom door Jacques la Croix en Cees van den Heuvel, bestuursleden van de stichting Kralingen, een interview met Berry Visser, Georges Knap en Toos van der Sterre, organisatoren van het popfestival in 1970 en een korte toelichting op het monument door Ove Lucas, directeur CBK Rotterdam in De Tuin van de Vier Windstreken, vond de eigenlijke onthulling aan de boulevard plaats. Aldaar spraken Lex Harding, discjockey en ondernemer en Paulette Verbist, portefeuillehouder Welzijn en Cultuur van de Deelgemeente Kralingen-Crooswijk alvorens het monument werd onthuld.

Na dit officiële deel vonden er tot 23.00 uur optredens plaats van Kbam, feat. 'The Dutch Joe Cocker', Heavy Light, De Kik en Pink Project.




Toespraken tijdens de onthulling:

1. Jacques la Croix

2. Lex Harding

3. Joop van den Bos

4. Paulette Verbist




Herinneringsmonument Holland Popfestival 1970





Op 21 september 2013 vond de onthulling van het monument voor het Holland Popfestival 70, ontworpen door kunstenaar John Blaak, aan de Plaszoom in het Kralingse Bos in Rotterdam, plaats.
In 2004 is Blaak begonnen met het onderzoeken of het mogelijk was om een jaar later een herinneringsprogramma rond 35 jaar geschiedenis rond het Holland Popfestival van 1970 te organiseren. In dat jaar heeft hij samen met Astrid Tanis een initiatiefrapport geschreven waarmee zij diverse culturele instellingen in Rotterdam wilden interesseren voor een herinneringsprogramma in de zomer van 2005. Velen waren enthousiast, maar vanwege onder andere programmeringsplannen zat het er in eerste instantie niet in.

Tot dat het geluk zich aandiende. Er viel namelijk een tentoonstelling in Museum De Dubbelde Palmboom uit. Precies gepland rond het weekend van 26 juni 2005. Op korte termijn werd er een tentoonstelling samengesteld uit het persoonlijk archief van Georges Knap, een van de organisatoren van het festival, de affiches van Jaap Jongert, diverse fotografen en met medewerking van het Gemeentearchief Rotterdam. (zie ook: 2005 Stamping Ground).

Hierna bleef het broeien. Als beeldend kunstenaar zag John Blaak mogelijkheden om een blijvend herinneringsmonument op de plaats van het toenmalige hoofdpodium te plaatsen.

Na een eerste ontwerp aan diverse mensen voorgelegd te hebben, werd de Stichting Kralingen in het leven werd geroepen om dit monument te helpen realiseren.

Dit eerste ontwerp kon helaas geen genade vinden in de ogen van o.a. de commissie voor Welstand en Monumenten Rotterdam.
Na deze afwijzing heeft de kunstenaar een aantal andere ontwerpen gemaakt, waaruit het huidige de goedkeuring heeft gekregen.
Met dit beeld voor het Holland Popfestival 70 wordt de herinnering aan deze bijzondere gebeurtenis nu levend gehouden.
Welke bezoeker aan het Kralingse Bos weet vandaag de dag namelijk nog wat voor historische gebeurtenis er in de zomer van 1970 plaats vond. Wie wordt er herinnerd aan deze drie bijzondere dagen van muziek, vrijheid en plezier.
Je herkent er o.a. delen in van de affiches uit 1970 en een sfeerbeeld van de enorme mensenmassa. Met haar beeldtaal houdt dit beeld dit historische feit levend.


Zie voor meer informatie over de onthulling: Radiouitzendingen, TV, Video & YouTube en Foto's.



Lees ook:

Havenloods 18-09-2013

AD 20-09-2013

AD 21-09-2013

Havenloods 25-09-2013