Het Festival in 1970


Voor veel muziekliefhebbers van 60+ is het driedaagse popfestival van 1970 legendarisch. Bezoekers van het Holland popfestival voelen zich nog altijd verbonden als ze andere mensen tegenkomen die er ook bij zijn geweest. De meest gestelde vraag onder de bezoekers is dan: 'Heb jij betaald?' Artiesten als Santana, Pink Floyd, The Byrds, etc. kwamen overgevlogen om op te treden in het Kralingse bos.
Voor Europa wordt het festival in het Kralingse bos in Rotterdam het hoogtepunt van het hippietijdperk genoemd. Voor de hippies waren termen als liefde, gelijkwaardigheid, vrede en vrijheid erg belangrijk. Tijdens het festival werd er o.a. naakt gezwommen, stuff gerookt en er werd veel gedanst. In die tijd werden deze dingen gezien als een overwinning op het burgerlijke leven. Ondanks het grote aantal bezoekers deden er zich nauwelijks onregelmatigheden voor.


Op het hoofdpodium traden de volgende artiesten op:

Vrijdag 26 juni:
Jefferson Airplane - Santana - The Flock - Canned Heat - Hot Tuna - Quintessence - East of Eden

Zaterdag 27 juni:
The Byrds - Family - Dr. John The Night Tripper - Country Joe - Tyrannosaurus Rex - Renaissance - Third Ear Band - Al Stewart - CCC folk & blues inc.

Zondag 28 juni:
Mungo Jerry - Chicago Art Ensemble - John Surman - Han Bennink - Caravan - Fairport Convention - Fotheringay - Soft Machine - Pink Floyd


En op het bijpodium:
Super Sister - Dream - Bismarck - Oscar Benton Bluesband - Focus - Ekseption - White Rabbit - Scarry Sally Theater - Nederlands Danstheater - Tamelone


Naast deze optredens met wereldnamen uit de popmuziek was er nog veel meer te doen. Zo kon men er gratis kamperen, was er gratis medische verzorging, waren er zogenaamde walking water events, boetieks en kindercrèches, een informatie- & voorlichtingsstand van de NVSH, een noodhospitaal, een drugsopvangcentrum, etc. Coca Cola was de hoofdsponsor van het festival.
Uniek was ook dat er geen alcohol verkocht werd. Verder werd er veel gezwommen in de Kralingse Plas en als de zon scheen, was gewoon lekker luieren in de zon ëën van de meeste geliefde bezigheden. Tijdens een van de regenbuien scandeerden de 100.000 bezoekers massaal: 'Stop the rain!' en kwam na enige tijd het zonnetje weer door.


Coca Cola

De catering in die drie dagen zorgde voor de volgende omzet:

•  350.000 broodjes met beleg
•  28.226 x 1 liter melk
•  23.226 x 1 liter melk
•  4.955 x 1 liter karnemelk
•  14.504 x 1 liter karnemelk
•  17.806 x 1 liter yoghurt
•  12.730 x 1 liter yoghurt
•  57.664 pakken yoghurt met sinaasappelsmaak
•  4.000 chipolatapudding
•  220.000 blikjes Coca-cola


De kaarten waren in de voorverkoop fl. 35 (ongeveer € 16,- nu) en op het terrein fl. 40,-.
De kaarten waren geldig voor de drie dagen die het festival duurde.
Veel bezoekers hebben echter niet betaald. Ondanks de 18.000 meter prikkeldraad die er is gebruikt en de 1.800 meter harmonicagaas, zijn velen over de hekken geklommen. Anderen zwommen gewoon over naar het festival, of werden voor een tientje overgevaren.
Voor de organisatie (Georges Knap, Berry Visser en Tinus van Daal) was dit een grote domper voor de drie 'magische' dagen. Van de 100.000 geschatte bezoekers had maar de helft betaald.


Om een indruk te krijgen van het Kralingse popfestival klik op de volgende link:
You Tube - Plaats van Herinnering: Holland popfestival, Kralingen & Kralingen 1970Kaart van het festivalterrein

Festivalterrein